Araştırma Çankırı ili, Orta ilçesindeki Nevzat Ayaz Yatılı İlköğretim Bölge Okulu ilköğretim 2. kademeye devam eden yatılı ve gündüzlü öğrencilerin beslenme alışkanlıklarını ve besin tercihlerini belirlemek amacıyla yürütülmüştür. Araştırmaya, 6.,7. ve 8. sınıflara devam eden rasgele örneklem yöntemiyle seçilen 120 yatılı öğrenci ile 120 gündüzlü öğrenci katılmıştır. Öğrencilerin yaş ortalamaları yatılı öğrencilerde 13,41±0.92, gündüzlü öğrencilerde 13,05±0.83 olarak saptanmıştır. Öğrencilerin beden kütle indeksleri ve yatılı gündüzlü olmaları arasındaki fark anlamsızdır(p>0.05). Öğrencilerin %52,5'inin öğün atlamakta olduğu ve en çok atlanan öğünün %46,8 öğle olduğu tespit edilmiştir. Yatılı öğrencilerin okulda çıkan yemeklerden en çok tercih ettiği ilk üç yemek arasında sırasıyla %23.89 köfte, %13.61 börek ve %12.64 puding ve öğrencilerin okulda çıkan yemeklerden hiç tercih etmediği ilk üç yemek ise sırasıyla %14,03 bezelye, %13,19 ıspanak ve %11,53 pırasa olarak tespit edilmiştir. Gündüzlü öğrenciler, yatılı öğrencilere göre öğün aralarında daha çok besin tüketmektedir(p<0,05). Öğün aralarında en çok tüketilen besinler yatılı öğrenciler için %19,91 gofret- çikolata, %14,35 cips ve %12,5 meyve olurken, gündüzlülerde bu sıralama %17,82 asitli içecekler, %17,16 simit ve %13,53 cipstir. Aileler ve öğretmenler öğrencilerin öğünlerini düzenli yemelerine rehberlik etmeli ve sağlıklı beslenme alışkanlıkları kazandırmada örnek teşkil etmelidir.
This research has been conducted to determine the food preferences and nutrition habits of day and boarding secondary school students who have been studying at ?Nevzat Ayaz Yatılı İlköğretim Bölge Okulu? of Orta in Çankırı. The research is performed on 240 boarding (120) and day (120) students who are 6., 7., and 8. grade students and who are selected randomly. Average of students? ages are 13,42 ± 0,92 among boarding students and 13,05 ± 0,83 among day students. The difference of Body Mass Index between boarding and day students is not significant(p>0.05). 52,5% of all the students miss one meal. The most skipped meal is lunch (46,8%). The most preferred first three meals among the meals which are serviced in school are 23,89% meatball, 13,61% börek and 12,64% pudding, the least preferred first three meals are by order of 14,03% pea, 13,19% spinach and 11,53% leek. Day students consume more food and drink than boarding student in between the meals(p<0,05.). The most consumed foods for boarding students are 19,91% wafer-chocolate, 14,35% crisps and 12,5% fruit. The order for day students is 17,82% acid drinks, 17,16% simit and 13,03% crisps. Families and tutors should guide students to eat meals regularly and they should precedent to have healty nutrition habits.