Taşıtlarda kullanılan alternatif yakıtlardan yeteri kadar verim alınabilmesi, atılan egzoz emisyonları, yakıt ekonomisi gibi parametreler, kullanılan alternatif yakıtın özelliklerine doğrudan bağlıdır. Bu yüzden kullanılacak olan alternatif yakıtın özelliklerinin, taşıtta kullanılan kendi yakıtının özelliklerine yakın veya uygun olması gerekmektedir. Bunun da standartlarda belirtilmiş olan ölçümler kapsamında yapılması gerekir. Bu ölçümlerin zaman alıcı olması, uzman ve eğitimli personel ihtiyacı, hassasiyet gerektirmesi ve oldukça maliyetli olması alternatif yakıt üreticileri için ayrı bir sorun teşkil etmektedir. Bu çalışmada, yukarıda belirtilen sorunların giderilmesine katkıda bulunabilmek için yakıt özelliklerinin birbirleri arasında olan bağlantılar tespit edilmiş ve bu bağlantılar sayesinde yapılan bir ölçüm sonrasında diğer özelliklerin belirlenmesi amaçlanmıştır. Bu amaçla pamukyağı ME, fındık ME, hardal ME, palm ME, kanola ME, aspir ME, soya ME, zeytinyağı artığı ME, ayçiçeği ME, kızartmalık atık yağı ME, yemeklik atık yağı ME, kullanılmış zeytin yağı ME, kullanılmış kanola yağı ME, kanola ME'leri üretilerek özellikleri belirlenmiştir. Ayrıca yerfıstığı ME, babussu ME, içyağı ME, ruberseed ME, karanja yağı ME, mahua yağı ME, nahor yağı ME ve badem yağı ME'nin literatür verileri kullanılarak biyodizel yakıt özellikleri arasındaki istatistiki ilişkiler ortaya konmuştur.
Parameters as a fuel economies, exhaust emissions, enough yield taking from using alternative fuels in vehicles are dependent directly properties of using alternative fuel. Therefore, properties of using alternative fuels need to be close or suitable for properties of self fuels in vehicles. So, properties of alternative fuels need to be determined. Right of these determines need to be done in the boundary of measurement where its standard is obvious. These measurements are also problems for fuel producers because of being time consuming, very expensive, sensitivity and required special and trained personal. In the present study, in order to support the solution of the above mentioned problems, relations between the properties of the fuel have been determined henceforth it has been aimed determination of other properties via using these relations. For this aim Cotton oil ME, Hazelnut oil ME, Mustard ME, Palm ME, Canola ME, Soybean ME, Olive oil ME, Sunflower ME, Frying waste oil ME, Serving as food waste oil ME, Used olive oil ME, Used canola ME, Canola ME were produced and their properties were determined. Also by using literature data of Peanut ME, Babassu ME, Suet ME, Rubberseed ME, Karanja oil ME, Mahua oil ME, Nahor oil ME and Almond oil ME statistic relations between biodiesel fuel properties were put forward. Keywords: Biodiesel, density, kinematic viscosity, flash point, heating value.