Buz çözücüler kış aylarında yolların buz tutması nedeni ile önemli hale gelmiştir. Buz çözücü kimyasalların düşük maliyetle üretilmesi, ekonomik açıdan fayda sağlayacak ve aynı zamanda otoyollarında kış şartlarında olabilecek trafik kazalarının önlenmesine katkısı olacaktır. Çeşitli tuzların (klorürlü, asetatlı, formatlı) tek tek ve karışımlar halinde -50 °C dereceye kadar soğutan donma noktası tayin cihazı ile donma noktasına olan etkisi ve çözeltilerin donma süresi gözlemlenmiştir. Bunun sonucunda en etkili tuzlardan biri olduğu belirlenen MgCl2 tuzu karışımlarda yüksek konsantrasyonlarda ilave edilmiştir. Belirlediğimiz organik katkı maddelerinin buz giderme özellikleri incelenmiştir. Melas ve sorbitolün etkili birer organik katkı maddesi olduğu tespit edilmiştir. Özellikle düşük maliyeti ve suyun donma noktasını düşürmesi nedeniyle melas önemli bir katkı maddesidir. Deneysel çalışmalar sonucunda buz giderme kabiliyeti oldukça yüksek olan tuz-organik karışım reçetelerinden belirlediğimiz üç tanesini buz üzerine tatbik ederek buz gidermeye olan etkileri incelenmiştir. Katkı maddesi ilave etmediğimiz MgCl2 tuzunun yalnız başına buz gidermeye etkisini araştırılmıştır. Buz giderme için eklediğimiz tuz ve organik karışımlar, geleneksel kullanılan tuzlara göre maliyeti düşürmüş ve buz eritme etkisini artırmıştır.
In this study, it was aimed to dissolve ice and snow formed in cold weather rapidly with prepared salt-organic mixtures. In winter, the production of de-icing chemicals became important due to the increase in the number of vehicles, the increase of road network and ice storage on roads The production of low-cost de-icing chemicals will benefit from the economic point of view and prevents traffic accidents on the roads in winter conditions. The effects of various salts (chlorinated, acetate, formulated) on the freezing point and the freezing point of the solutions were investigated individually up to -50 °C. As a result, one of the most effective salts (MgCl2) salt was added to the mixtures at high concentrations. We analyzed the deicing properties of the organic additives. Syrup of sugar beet pulp (molasses) and sorbitol are found to be effective additives in organic matter. Especially molasses is an important additive because of its low cost and low water freezing point. The effect of salt-organic mixture prescriptions on deicing have examined in the experimental studies. We searched the effect of the MgCl2 salt alone on deicing without adding the additive. The salts and organic mixtures we added for deicing, increase the effect of ice melting compared to traditional salts.