Bu araştırmada keklik yumurtalarının 0-7, 8-14, 15-21, 22-28, 29-35 ve 36-42 gün depo edilmesinin yumurta kalite özellikleri, protein ve rutubet oranları, mineral madde miktarları ve bazı kuluçka özellikleri üzerine olan etkisi incelenmiştir. Depolama süresinin uzaması dış kalite özelliklerinden yumurta ağırlığı ve şekil indeksine iç kalite özelliklerinden yumurta kabuğu ağırlığı, kabuk inceliği ve ak ağırlığına etkisi önemsiz bulunurken; sarı ağırlığı, sarı indeksi, ak indeksi ve Haugh birimi üzerine etkisi önemli bulunmuştur (P<0,05). Depolama süresinin uzaması ile keklik yumurtalarında sarı ağırlığı artarken; sarı indeksi, ak indeksi ve Haugh birimi değerlerinde önemli düşüşler tespit edilmiştir (P<0,05). Farklı depolama sürelerinin keklik yumurtlarının protein oranına etkisi önemsiz bulunmuştur. Yumurtalardaki protein oranı % 14,21, rutubet oranı ise % 67,64 olarak tespit edilmiştir. Keklik yumurtalarında Al, Cd, Co, Mo ve Pb'a rastlanmamış; en yüksek oranda tespit edilen elementler sırasıyla; S, P, Na, K ve Ca'dur. İncelenen mineral maddelerin miktarlarının farklı depolama sürelerinden etkilenmediği belirlenmiştir. Depolama süresi keklik yumurtalarının döllülük oranı ve kuluçka randımanına 21. günden sonra olumsuz (P<0,05) bir etkide bulunurken, çıkım gücüne etkide bulunmamıştır. Araştırmada uygulanan 0-7, 8-14, 15-21, 22-28, 29-35 ve 36-42 günlük depolama sürelerinde belirlenen döllülük oranları sırasıyla; % 92,00; 92,00; 88,00; 74,00; 48,00 ve 34,00; kuluçka randımanları ise aynı sırayla; % 90,00; 80,00; 82,00; 60,00; 38,00 ve 28,00 olarak belirlenmiştir. Bu araştırmanın sonucunda, keklik yumurtalarının uzun süreli depolamalara dirençli olduğu ve bunun sebebinin yumurtaların sahip olduğu proteinin bozulmasının optimum depolama şartlarında kolaylıkla meydana gelmediği düşüncesine varılmıştır. Ayrıca, yumurtaların bozulmadan kalabilmesine etki eden asıl faktörün keklik yumurtalarının kabuk özelliklerinde aranması gerektiği; bunun için değişik araştırmaların yapılmasının faydalı olacağı söylenebilir. Keklik yumurtalarının 21 gün depo edilmesi kuluçka sonuçlarına negatif etkide bulunmadığından, gerekli depolama şartları sağlanarak uygulanabilir.
In this research partridge eggs were storage up for 0-7, 8-14, 15-21, 22-28, 29-35 and 36-42 days. Partridge eggs were examined for protein and humidity rates, mineral content and some incubation characteristics for the effect of store up days to the egg quality characteristics. The extension of storage times were not effects to the external quality features like shell weight, shell thicknes and albumen weight but effects were found important (P<0.05) to the yolk weight, yolk index, albumen index and Haugh unit. With extension of storage time, yolk weight increased and yolk index, albumen index and Haugh unit values are decreased. Different storage times of partridge eggs were not found important to the protein rates. Protein and humidity rate of the eggs were established %14,21 - %67,64. In the partridge eggs there wasn't found Al, Cd, Co, Mo, and Pb any of these elements and mostly founded elements were S, P, Na, K and Ca. There is no effect of the storage time to the mineral content of the egg. Storage time is effect negatively for the fertility rate and hatchhability rate after 21'st day of storage day and not effected to the hatchability of fertile eggs. At the research in this storage times 0-7, 8-14, 15-21, 22-28, 29-35 and 36-42 determined fertility ratio were %92, 92, 82, 60, 38 and 28. As a result of this research, partridge eggs are resistant to long storgae times. The cause of it is the egg proteins can not easly degradation with the optimum storage times. Also, egg proteins can not easly degradation because of that must have to search for the egg shell features. For egg the shell properties could be consider and create a new reaserch may be helpful. Partridge eggs can be storage 21 days under optimum storage conditions without any negative hatchhability results.