Bu çalışma subakut asidozisin (SARA) önlenmesi açısından Megasphaera elsdenii’nin
etkinliğinin belirlenmesi amacıyla iki deneme halinde yürütülmüştür. İn vitro ortamda test diyeti
kullanılarak SARA oluşturan oran belirlendikten sonra değişik dozlardaki M. elsdenii kültürünün
etkileri incelenmiştir. Rumen kanüllü 8 adet koçun kullanıldığı in vivo denemede ise arpa (%80 arpa,
%20 buğday) ve buğdaya (%80 buğday, %20arpa) dayalı tane yem karışımları ile hızlı adaptasyon
(%20, %40 ve %60) uygulanmıştır. Dereceli adaptasyon süresince hayvanların yemleme öncesi ve
yemlemeden sonra 2 saat aralıklarla rumen pH’ları ölçülerek SARA oluşma ihtimali takip edilmiştir.
Elde edilen veriler değerlendirildiğinde, arpa ve buğdaya dayalı tane yem karışımının %60 düzeyi ile
besleme durumunda gün içerisinde ölçülen rumen pH’larının 5,2-5,6 arasında seyrettiği belirlenmiş ve
subakut asidozis şekillendiği kabul edilmiştir. Dört günlük SARA döneminde M. elsdenii 1010 cfu ml-1
düzeyinde ilk iki gün inokule edilmiştir.
SARA döneminde M. elsdenii inokulasyonu ile birlikte yem tüketiminde rakamsal bir azalma
gözlenmiştir. M. elsdenii inokulasyonu rumen pH’sında önemli ölçüde farklılık yaratmış (P<0,0001),
inokulasyon yapılan hayvanlarda ortalama pH 5,55 bulunurken, inokulasyon yapılmayan hayvanlarda
5,63 olarak belirlenmiştir. Toplam UYA’nın tane yeme bağlı olarak bakteri inokulasyonu ile değişme
eğiliminde olduğu gözlenmiş (P<0,07), arpaya dayalı beslemede toplam UYA inokulasyonun etkisi ile
artarken, buğdaya dayalı beslemede daha stabil seyretmiştir. Bakteri inokulasyonu propiyonik asidin
oranını artırırken (%18,33-%21,38), bütirik asit oranında ise azalmaya (%18,90-%16,96) yol açmıştır
(P<0,0001). M. elsdenii inokulasyonu propiyonik asidin oranını değiştirdiği için asetik/propiyonik
oranı da bakteri inokulasyonu ile düşüş göstermiştir. Rumen sıvısı laktik asit yoğunluğu hızlı
adaptasyon döneminde artan tane yem oranına bağlı olarak artmış göstermiş(P<0,001), bakteri
inokulasyonunun laktik asit yoğunluğu üzerine etkisi olmamıştır. M. elsdenii inokulasyonun rumen
amonyak yoğunluğunu etkilemediği, bakteri inokulasyonu yapılmayan grupta amonyak düzeyinin
(11,34 mmol/L), inokulasyon yapılan gruba (10,39 mmol/L) göre rakamsal olarak daha yüksek olduğu
belirlenmiştir. Tane yem oranının artışı ile çoğalan (P<0,0001) protozoa sayısı bakteri inokulasyonu
ile düşüş göstermiştir (P<0,0001). Bakteri inokulasyonu sonucu arpaya dayalı beslemede protozoa
sayısında belirgin bir değişiklik gözlenmezken, buğdaya dayalı tane yem karışımında düşüş
belirlenmiştir (P<0,003). SARA döneminde M. elsdenii inokulasyonu sonrası hayvanlardan alınan kan
örneklerinde kan glikoz, laktat ve hematokrit değerlerine önemli oranda artış gözlenmiştir (P<0,0001).
Genel olarak değerlendirildiğinde, Megasphaera elsdenii inokulasyonunun rumen
parametreleri üzerine olumlu bir etkisinin olmadığı, bu nedenle inokulasyon etkilerini tam olarak
ortaya çıkarabilmek için farklı suş, yem maddesi ve hayvan gruplarıyla ayrıntılı araştırmalar yapmak
gerekmektedir.
This project, two subsequently experiments was carried out to determine the activity of
Megasphaera elsdenii in terms of being prevented subacute acidosis (SARA). It was investigated the
effects of M. elsdenii culture in various dosage after determining the ratio that forms the SARA being
used the test diet in vitro. In vivo experimentation, it was used eight ruminally cannulated rams and it
was applied the rapid adaptation with the mixture of grain based on wheat (%80 wheat, %20 barley)
and barley (%80 barley, %20 wheat). During the systematic adaptation, it was followed the
probability of SARA formation by being measured the rumen pH with two hours intervals after and
before feeding. After being evaluated the data, it was determined the ruminal pH ranged from 5,2-5,6
on the condition of feeding with 60 percentage of grain mixture based on barley and wheat, that
assured the definite form of subacute acidosis. In four days SARA period, M. elsdenii (1010 cfu ml-1)
was inoculated during the first two days.
During the SARA period, it was observed the decrease of feed intake with M. elsdenii
inoculation. Inoculation of M. elsdenii was caused to differenciation of rumen pH (P<0,0001), while it
was found the pH level approximately 5,55 in animals applied the inoculation, it was 5,63 pH in other
animals. It was observed that total UYA with the bacterium inoculation tended to change in terms of
grain feed (P<0,07). It increased with the effect of total VFA inoculation in barley based diet, but it
was more stabilized in wheat based diet. Bacterium inoculation increased the ratio of propionic acid
(18,33%-21,38%) but it caused to decrease the butyric acid, and asetic/propionic acid. During the
rapid adaptation, the concentration of lactic acid in the rumen liquid increased depending upon grain
level (P<0,0001). On the other hand bacterium inoculation did not have an effect on concentration of
lactic acid. M. elsdenii inoculation did not affect ruminal ammonia concentration. In the group that did
not apply inoculation, the level of ruminal ammonia concentration was higher than the others applied
inoculation. M. elsdenii inoculation did not changed protozoa count in barley-based diet whereas it
decreased in wheat-based diet. In the period of SARA, it was observed that the level of blood glucose,
lactate and hematocrit increased greatly after inoculation (P<0,0001).
When it is generally evaluated, it is seen that M. elsdenii inoculation has not a positive
impact on rumen parameters. Therefore, to reveal the full impact of the inoculation with different
strains, feedstuffs and animal groups, further research is required.