Kozmetik sektörü gelişmeye açık bir alan olup, çok büyük bir tüketici kitlesine
hitap etmektedir. Bu tüketici kitlesi gün geçtikçe daha da artmaktadır. Alanın bu Kadar
hızlı gelişmesi ve tüketici kesimin artması insan sağlığı açısından bazı sorunlara neden
olmaktadır. Bu sorunlara karşı önlem almak isteyen tüketicilerin tercihleri hızlı sonuç
alınan bitkisel kökenli organik ürünlerin lehine değişmektedir. Buda üreticileri bu
doğrultuda üretilen inovatif ürünlere yöneltmektedir. Bu çalışmada Muğla yöresinde
doğal olarak yetişen kır menekşesi (Viola odorata) bitkisinin çiçeklerinden proteaz
enzimi saflaştırıldı ve karakterize edildi. (NH4)2SO4 çöktürmesi ve CM-selüloz iyon
değişim kromotografisi ile kır menekşesi (Viola odorata) bitkisinin çiçeklerinden
saflaştırılan proteaz enziminin saflığını kontrol etmek amacıyla SDS-PAGE elektorofezi
uygulandı. Saf enzimin optimum pH ve sıcaklık değerleri belirlenerek 5 farklı substrat
için KM ve Vmax değerleri belirlendi. Yine enzim aktivitesi üzerine 10 mM, 1 mM, 0,1
mM SDS, EDTA, β-merkaptoetanol bileşiklerinin ve 10 mM, 1 mM, 0,1 mM Mg2+,
Ca2+, Mn2+, Ni2+, Hg2+, Fe2+, Fe3+ katyonlarının etkisi araştırıldı. Ayrıca, taze bitkiden
alınan ekstrelerde organik bileşen analizi yapıldı. Buna göre %38 1-octen-3-ol, %19,3
2-Hexenal ve %13,3 1-Hexanol içerdiği belirlendi. 1-Hexanol nem tutucu, kıvam artırıcı
özelliğe sahip olan ve bitkiye güzel kokusunu veren aromatik bir bileşen olup nemlendirici ürünler için bitkiyi ideal kılmaktadır. Ayrıca çiçekten alınan ekstrelerde suda çözünen vitaminler ile A, D, E ve K vitamin analizi yapıldı. Analiz sonuçlarına göre antioksidan aktivite gösteren bazı önemli vitaminler içerdiği bulundu. Kır menekşesi (Viola odorata) bitkisinin çiçeklerinden elde edilen ekstrelerde demir
indirgeme gücü belirlendi, DPPH• serbest radikal uzaklaştırma aktivitesi, metal şelat
aktivitesi, H2O2 uzaklaştırma aktivitesive fenolik bileşiklerin belirlenmesi tayini yapıldı.
Bu sonuçlar menekşeden yeni bitkisel kaynaklı cilt bakım ürünleri geliştirilmesine
imkan tanımıştır. Proteaz enziminin varlığı tasarlanan ürüne peeling işlemi özelliği
katacaktır. 1-Hexanol bileşiğinin nem tutma ve kıvam artırıcı özelliği tasarlanan
nemlendiricinin etkisini arttıracaktır. Antioksidan özellikli olması ve vitamin içermesi
yaşlanmayı geciktirici bir etki yaratacaktır.
The cosmetics sector is open to development and appeals to a very large
consumer group. This consumer group is increasing day by day. The rapid development
of the field and the increase of the consumer segment cause some problems in terms of
human health. Consumers who want to take action against these problems are shifting
their preferences to organic products of plant origin. The producers are also pointing to
innovative products produced in this direction. In this study, the protease enzyme was
purified and characterized from the flowers of the Viola odorata plant growing in
Muğla region. The protease enzyme was purified from the flowers of the Viola odorata
plant using (NH4)2SO4 precipitation and CM-cellulose ion exchange chromatography.
SDS-PAGE electrophoresis was used to check the purity of the enzyme. Optimal pH
and temperature values of pure enzyme and KM and Vmax values for 5 different
substrates were determined. In addition, the effect of 10 mM, 1 mM, 0.1 mM SDS,
EDTA, β-mercaptoethanol compounds on enzyme activity was investigated. The effect
of 10 mM, 1 mM, 0.1 mM Mg2+, Ca2+, Mn2+, Ni2+, Hg2+, Fe2+, Fe3+ cations on enzyme
activity was also examined. Organic component analysis was also performed on fresh
extracts. Accordingly, it was determined that the plant contained 1-octen-3-ol (38%), 2-
hexenal (19,3%) and 1-hexanol (13,3%). 1-Hexanol is a moisture retainer and thickener. This compound is the aromatic component that gives the plant its beautiful smell and
makes the plant ideal for moisturizing products. In addition, analyzes of water and oilsoluble
vitamins were made in the extracts from the flowers. According to the results of
the analysis, the plant contains some important vitamins showing antioxidant activity.
DPPH • free radical scavenging activity, metal chelating activity, H2O2 removal activity
and identification of phenolic compounds were also performed on the extracts of the
flowers of Viola odorata. According to the results, it is possible to develop new herbal
skin care products using Viola odorata plant. The presence of the protease enzyme will
add peeling properties to the intended product. 1-Hexanol compound will give moisture
retention property to the designed product and increase its consistency. Having
antioxidant properties and containing vitamins will have a detrimental effect on aging.