Selçuk Üniversitesi Dijital Arşiv Sistemi

Yeşil otellerde yeşil tedarik zinciri yönetimi ve işletme performansı

Basit öğe kaydını göster

dc.contributor.author Akandere, Gökhan
dc.contributor.author Zerenler, Muammer
dc.date.accessioned 2018-04-25T12:03:15Z
dc.date.available 2018-04-25T12:03:15Z
dc.date.issued 2017
dc.identifier.citation Akandere, G., Zerenler, M. (2017). Yeşil otellerde yeşil tedarik zinciri yönetimi ve işletme performansı. Çatalhöyük Uluslararası Turizm ve Sosyal Araştırmalar Dergisi, 1, (2), 77-98. Retrieved from http://sutsad.selcuk.edu.tr/index.php/sutsad/article/view/173 tr_TR
dc.identifier.issn 2548-0588
dc.identifier.uri http://hdl.handle.net/123456789/10456
dc.description.abstract İşletmeler canlı birer organizma olduklarından doğal kaynakları daha uygun maliyetle elde edebilmek ve günümüz rekabet senaryoları içinde önemli bir değişken olan doğal çevreye saygı taahhüdü vererek çevreye karşı sorumlu ve samimi faaliyetler geliştirmektedir. Bu bağlamda işletmeler için yeşil tedarik zinciri yönetiminin önemi gün geçtikçe artmaktadır. Bu araştırmanın amacı, konaklama işletmelerinde yöneticilerin yeşil tedarik zinciri yönetimi (YTZY) kararlarını baskılayan iç ve dış faktörlerin, yeşil tedarik zinciri uygulamaları ve işletme performansı üzerine etkisini saptamaktır. Araştırmanın evrenini T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından onaylanmış yeşil yıldızlı oteller oluşturmaktadır (N= 389). Araştırmanın örneklemini ise, evren içerisinde yer alan oteller arasından basit tesadüfi örnekleme yöntemi kullanılarak 5 şehir kapsama alınacak şekilde seçilen 250 otel oluşturmaktadır. Elde edilen veriler, SPSS 21.0 paket programı aracılığıyla çözümlenerek araştırma hipotezleri değerlendirilmiştir. Bu değerlendirmelerde merkezi eğilim ölçüleri, tanımlayıcı istatistikler, korelasyon analizi ve regresyon analizi kullanılmıştır. İstatistiksel analizlere ilişkin bulgular ortaya konulurken, araştırmaya dâhil edilen yeşil otellerin yeşil tedarik zinciri yönetimi uygulamalarının işletme performansı üzerindeki etkisi incelenmiştir. tr_TR
dc.description.abstract Since businesses are living organisms, they are developing responsible and sincere activities towards the environment by obtaining natural resources at a more affordable cost and by undertaking respect for the natural environment, which is an important variable in today's competitive scenarios. In this context, the importance of green supply chain management for enterprises is increasing day by day. The aim of this research is to determine the influence of internal and external factors, green supply chain practices and business performance on the management of green supply chain management (YTZY) decisions of accommodation enterprises. The population of your research is The Ministry of Culture and Tourism is a green star hotel (N = 389). The sample of the study is composed of 250 hotels selected from 5 cities in the universe using simple random sampling method. The obtained data were analyzed by SPSS 21.0 package program and research hypotheses were evaluated. In these evaluations, central tendency measures, descriptive statistics, correlation analysis and regression analysis were used. As the findings of statistical analysis were revealed, the effect of green supply chain management practices on the business performance of the greenhouses involved in the survey was examined. tr_TR
dc.description.sponsorship URL: http://sutsad.selcuk.edu.tr/index.php/sutsad/article/view/173 tr_TR
dc.language.iso tur tr_TR
dc.publisher Selçuk Üniversitesi Turizm Fakültesi tr_TR
dc.subject Yeşil tedarik zinciri yönetimi tr_TR
dc.subject Turizm tr_TR
dc.subject Sürdürülebilirlik tr_TR
dc.subject Çevre tr_TR
dc.subject Performans tr_TR
dc.subject Yeşil otel tr_TR
dc.subject Green supply chain management tr_TR
dc.subject Tourism tr_TR
dc.subject Sustainability tr_TR
dc.subject Environment tr_TR
dc.subject Performance tr_TR
dc.subject Green hotel tr_TR
dc.title Yeşil otellerde yeşil tedarik zinciri yönetimi ve işletme performansı tr_TR
dc.title.alternative Green supply chain management and business performance at green hotels tr_TR
dc.type Article tr_TR
dc.relation.journal Çatalhöyük Uluslararası Turizm ve Sosyal Araştırmalar Dergisi
dc.identifier.volume 1
dc.identifier.startpage 77
dc.identifier.endpage 98


Bu öğenin dosyaları:

Bu öğe aşağıdaki koleksiyon(lar)da görünmektedir.

Basit öğe kaydını göster