Selçuk Üniversitesi Dijital Arşiv Sistemi

Konya ilinde pazarlarda açıkta satılan küflü peynirlerde enterohemorajik esherichia coli O157:H7 suşunun varlığının araştırılması

Basit öğe kaydını göster

dc.contributor.advisor Uçan, Uçkun Sait
dc.contributor.author Akçamlı, Eda
dc.date.accessioned 2018-04-04T11:29:10Z
dc.date.available 2018-04-04T11:29:10Z
dc.date.issued 2008
dc.identifier.citation Akçamlı, E. (2008). Konya ilinde pazarlarda açıkta satılan küflü peynirlerde enterohemorajik esherichia coli O157:H7 suşunun varlığının araştırılması. Selçuk Üniversitesi, Yayımlanmış yüksek lisans tezi, Konya. tr_TR
dc.identifier.uri http://hdl.handle.net/123456789/10115
dc.description.abstract Bu araştırma, Konya ve yöresinde tüketime sunulan küflü peynirlerden E. coli O157:H7 nin izolasyonu ve identifikasyonu amacıyla yapıldı. Araştırmada Konya ve yöresinde Kasım- 2007 ile Eylül- 2008 ayları arasında 30 semt pazarındaki 234 küflü peynir numunesi incelendi. Her bir peynir satıcısının tezgahındaki satışla sunulan açık ya da küflü peynirlerin içersine konuldukları plastik leğen vb. kaplardan aseptik şartlar altında 200 gramlık numuneler alındı. Toplam 234 küflü peynir numunesinden 40 (% 17)' ından E. coli izole edildi. Tüm E.coli' lerin içinden 3(% 7.5) E. coli O157 ve bunlar 1(% 2.5)'inde E. coli O157:H7 suşu izole edildi. Diğer bir patojen S.aureus'a % 43, indikatör mikroorganizmalardan koliform grubuna ise % 34 oranında rastlandı. Sonuç olarak tüketime sunulan küflü peynir örneklerinde E. coli O157:H7' ye rastlanması, E. coli O157:H7 ile kontaminasyonun meydana gelebileceği halk sağlığı açısından potansiyel bir tehlike oluşturabileceği kanaatine varıldı. tr_TR
dc.description.abstract This study vas carried out to isolate and identificate E. coli O157:H7 from blue cheese consumed in Konya region. The investigation was performed between November- 2007 and September- 2008 year between 30 puplic markets and 234 blue cheese merchants were chosen in the district of Konya. Specimens were taken from each stand and from each open product. Three series of specimens weighing 200 g each were collected. From Out of 234 blue chesse samples, 40 (% 17) E. coli and 3 (% 7.5) E. coli O157 and 1(% 2.5) E. coli O157:H7 was isolated and identificated. Another pathogen S.aureus was isolated from 43% of the samples. Coliform group as an indizatör microorganis was detected 34 % of the blue cheese sold in the region. In conclusion, this study indicates that the presence of E. coli O157:H7 in the blue cheese sold in province Konya occurred at 1% which represents a potantial healt hazard. tr_TR
dc.language.iso tur tr_TR
dc.publisher Selçuk Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü tr_TR
dc.subject Küflü peynir tr_TR
dc.subject Blue cheese tr_TR
dc.subject Enterohemorajik esherichia coli tr_TR
dc.subject Enterohemorrhagic escherichia coli tr_TR
dc.title Konya ilinde pazarlarda açıkta satılan küflü peynirlerde enterohemorajik esherichia coli O157:H7 suşunun varlığının araştırılması tr_TR
dc.title.alternative A study on the presence of enterohemorrhagic escherichia coli O157:H7 strain in blue cheese sold in public markets in Konya province tr_TR
dc.type Thesis tr_TR


Bu öğenin dosyaları:

Bu öğe aşağıdaki koleksiyon(lar)da görünmektedir.

Basit öğe kaydını göster